کبد چرب چیست و چه علائمی دارد؟
بیماری کبد چرب غیر الکلی، اصطلاحی است برای شرایط ناشی از تجمع چربی در کبد که معمولا در افراد دارای اضافه وزن یا چاق بیشتر دیده میشود. داشتن مقدار کم چربی در کبد طبیعی است، اما مقدار زیاد آن میتواند سلامتی را تهدید کند.
کبد دومین عضو بزرگ بدن است و به پردازش مواد مغذی از غذا و نوشیدنی کمک میکند و مواد مضر خون را فیلتر میکند. چربی بیش از حد در کبد میتواند باعث التهاب آن شود که میتواند باعث آسیب به کبد و ایجاد زخم شود. این زخم در نهایت میتواند منجر به نارسایی کبد شود.
اکثر افراد علائم کبد چرب را تجربه نمیکنند و مشکل جدی در بدن آنها ایجاد نمیشود و در برخی موارد این بیماری میتواند آسیب جدی به کبد وارد کند. خبر خوب این است که با تغییر سبک زندگی میتوانید از این بیماری پیشگیری کنید یا حتی آن را معکوس کنید.
در ادامه این مطلب به بررسی کلی این بیماری و علائمی که دارد پرداختیم، تا انتهای مطلب با ما همراه شوید تا با این بیماری به طور کامل آشنا شوید.
نحوه عملکرد کبد
کبد اندام ضروری با عملکردهای متعدد است. برخی از این عملکردها عبارت است از:
- تولید صفرا که به هضم غذا کمک میکند.
- ساختن پروتئین برای بدن
- ذخیره آهن
- تبدیل مواد مغذی به انرژی
- درست کردن موادی که به لخته شدن خون کمک میکند.
- با ایجاد فاکتورهای ایمنی و حذف باکتری و سموم، از خون به مقاومت در برابر عفونت کمک میکند.
انواع کبد چرب
کبد چرب چهار مرحله پیشرفت دارد و انواع کبد چرب عبارت است از:
کبد چرب ساده: تجمع چربی اضافی در کبد وجود دارد. این مرحله اگر پیشرفت نکند تا حد زیادی بیضرر است.
استاتوهپاتیت: علاوه بر چربی اضافی، التهاب در کبد وجود دارد.
فیبروز: در این مرحله التهاب مداوم کبد باعث ایجاد زخم شده است. با این حال، هنوز هم میتواند به طور کلی عملکرد طبیعی داشته باشد.
سیروز: زخم کبد به طور گسترده گسترش یافته است و توانایی کبد برای عملکرد طبیعی را مختل میکند.. این شدیدترین مرحله پیشرفت است و امکام برگشت وجود ندارد.
در بسیاری از موارد، کبد چرب علائم قابل توجهی ایجاد نمیکند. اما ممکن است با احساس خستگی، ناراحتی یا درد در سمت راست بالای شکم همراه باشد. برخی از افراد دچار عوارضی مثل زخم شدن کبد میشوند. زخم کبد به عنوان فیبروز کبد هم شناخته میشود.
اگر دچار فیبروز شدید کبدی شوید، به آن سیروز میگویند، این نوع یک وضعیتی است که میتواند باعث نارسایی در کبد شود. آسیب کبد ناشی از سیروز دائمی است. به همین دلیل بسیار مهم است که در اولین فرصت از پیشرفت آن جلوگیری کرد.
علائم کبد چرب
علائم بیماری کبد چرب تا مراحل پیشرفته علامت خاصی ندارد و زمانیکه بیماری به مرحله سیروز برسد ممکن است علائم زیر را را تجربه کنید. علائم خطرناک کبد چرب به شرح زیر است:
- شکم درد
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- ضعف یا خستگی
- حالت تهوع
- خارش پوست
- زردی پوست و چشم
- کبودی یا خونریزی آسان
- ادرار تیره
- مدفوع رنگ پریده
- خوشههای شبکه مانند رگهای خونی زیر پوست
- بزرگ شدن سینه در مردان
- گیجی
علل بیماری کبد چرب چیست؟
عوامل مختلفی میتوانند باعث تجمع چربی در کبد شوند. یکی از این عوامل نوشیدن بیش از حد الکل است که باعث ایجاد بیماری کبد چرب الکلی میشود. در افرادی که الکی مصرف نمیکنند، علت این بیماری کمتر مشخص است. یک عامل یا چند عامل ممکن است در افراد غیر الکلی که به بیماری کبد چرب مبتلا میشوند، نقش داشته باشند:
- چاقی
- دیابت نوع دو
- مقاومت به انسولین
- سطح بالای چربی خصوصا تریگلیسیرید در خون
- سندروم متابولیک
سایر علل کبد چرب عبارتند از:
- بارداری
- عوارض جانبی برخی از داروها
- برخی از انواع عفونتها مانند هپاتیت سی
- برخی از شرایط ژنتیکی نادر
کبد چرب چگونه درمان میشود و آیا برگشتپذیر است؟
در حال حاضر هیچ دارویی برای درمان بیماری کبد چرب تایید نشده است. تحقیقات بیشتری برای توسعه و آزمایش دارو برای درمان فوری کبد، مورد نیاز است. در بسیاری از موارد، تغییر سبک زندگی میتواند به معکوس کردن بیشتر مراحل این بیماری کمک کند. برای مثال، پزشک ممکن است به شما توصیه کند:
- الکل را محدود کنید.
- برای کاهش وزن برنامهریزی کنید.
- ایجاد تغییرات در رژیم غذایی
- عدم مصرف داروها و مکملهایی که برای کبد مضر هستند.
تغییر سبک زندگی خط اول درمان فوری کبد چرب است. بسته به شرایط فعلی و سبک زندگی شما، ممکن است موارد زیر کمک کند:
- کاهش وزن
- خودداری از مصرف الکل
- رژیم غذایی غنی از مواد مغذی که کالری اضافی، چربی اشباع شده و چربی ترانس کمی داشته باشد.
- ورزش کردن به مدت ۳۰ دقیقه در بیشتر روزهای هفته
- مصرف مکمل ویتامین E
رژیم غذایی برای بیماری کبد چرب
پزشکان برای افرادی که دچار این بیماری هستند، توصیه میکنند کارهای زیر را انجام دهند:
- متعادل کردن رژیم غذایی، سعی کنید از همه گروههای غذایی، غذای خود را انتخاب کنید. رژیم غذایی شما باید شامل میوه و سبزیجات تازه، غلات کامل، پروتئین بدون چربی، لبنیات کم چرب و چربی سالم باشد.
- کالری را کاهش دهید. سعی کنید مصرف غذاهای پر کالری را محدود کنید.
- روی فیبر تمرکز کنید. فیبر میتواند به بهبود عملکرد کبد کمک کند.
- غذاهای خاص را محدود کنید و سعی کنید مصرف نمک، شیرینی، برنج سفید، نان سفید یا سایر محصولات غلات تصفیه شده را کاهش دهید.
- نوشیدن مقدار زیاد آب به هیدراته نگه داشتن بدن و همچنین بهبود سلامت کبد کمک میکند.
جمعبندی مطالب
در این مطلب تلاش کردیم بیماری کبد چرب و علائم کبد چرب را به شما معرفی کنیم. این بیماری تا زمانیکه به مراحل پیشرفته نرسد، علائم قابل توجهی ندارد، اما بهتر است این بیماری را به عنوان علامت هشداردهنده اولیه در نظر بگیرید تا به شما در جلوگیری از بیماری کشنده مانند سیروز یا سرطان کبد کمک کند. حتی اگر در این مرحله علائم یا مشکلی در عملکرد کبد ندارید، همچنان مهم است اقداماتی را برای متوقف کردن این بیماری انجام دهید.
درمان خشکی مو در خانه + علت خشکی مو