باغ ارم شیراز | تاریخچه، آدرس روی نقشه و ساعت بازدید + عکس
عطر بهار نارنج در هوا، کاشی های فیروزه ای، حوضی زیبا در وسط باغ، کاخی باشکوه در کنار این حوض، ترکیب همه این جذابیت ها با یکدیگر مکانی بی نظیر و بی همتا که ما آن را به نام باغ ارم شیراز می شناسیم خلق کرده است. جاهای دیدنی شیراز بسیار زیاد است و شهر شیراز مملو از باغ و بوستان های زیباست، اما باغ ارم چیز دیگری است.
گردش در باغ ارم بسیار لذت بخش است و صدای آواز پرندگان در فضای سبز، آرامش را برای گردشگران به ارمغان می آورد. در فصل بهار این باغ با شکوفه های رنگارنگش چشم ها را خیره می کند و یک مقصد محبوب برای سفر با تور مسافرتی است. احتمالا تا به امروز مطالب زیادی در مورد باغ ارم شیراز شنیده اید، اما همه آن ها را کنار بگذارید و بیایید با هم نگاهی دقیق تر به این جاذبه شگفت انگیز بیندازیم.
سرفصلها
باغ ارم شیراز کجاست؟
باغ ارم یکی از جاذبههای دیدنی در استان فارس و در شهر شیراز است که در خیابان ارم و نزدیکی مجموعه دانشگاهی شیراز قرار دارد. برای رسیدن به این جاذبه گردشگری میتوانید از مترو استفاده کنید، نزدیکترین ایستگاه مترو به این مکان دیدنی، متروی نمازی است که پس از پیاده شدن در ایستگاه با طی کردن ۱۰ دقیقه مسیر پیاده به این باغ میرسید.
اگر با ماشین شخصی قصد رفتن به باغ ارم را دارید، بهترین مسیر دسترسی از بلوار شهید چمران است. پس از رسیدن به بلوار شهید چمران باید بلوار را تا انتها ادامه بدهید و از میدان دانشجو به سمت میدان ارم یا میدان خوابگاه بروید.
باغ ارم شیراز ساعت بازدید
باغ ارم شیراز همه روزه از ساعت ۸ صبح تا ساعت ۲۰:۳۰ باز است و امکان بازدید از آن در این ساعات وجود دارد. برای گشت و گذار و بازدید از این باغ باید بلیط بخرید و اگر دانشجو باشید، با ارائه کارت دانشجویی بلیط با تخفیف میتوانید تهیه کنید.
بهترین زمان بازدید از باغ ارم شیراز
به طور کلی برای استفاده حداکثری از زمان مسافرت به شیراز، به شما توصیه میکنیم در ماههای فروردین و اردیبهشت با تور چند روزه به این شهر بروید. سفر به شیراز در فصل بهار لذت بردن از تمام زیباییها و غرق شدن در عطر بهار نارنج را دوچندان میکند. همچنین به شما پیشنهاد میکنیم برای بازدید از باغ ارم صبح را انتخاب کنید تا انعکاس نور روی حوض و زمزمه پرندگان شما را شگفتزده کند.
موقعیت باغ ارم روی نقشه
آدرس: شیراز، بلوار ارم، میدان ارم، انتهای خیابان ارم
نزدیک ترین ایستگاه مترو به باغ ارم شیراز
نزدیک ترین ایستگاه مترو به باغ ارم شیراز، ایستگاه “نمازی” است که دسترسی آسانی را برای بازدید کنندگان فراهم می کند. این ایستگاه تنها ۱۰ دقیقه پیاده روی تا ورودی باغ فاصله دارد و باعث می شود تا مسافران بتوانند بدون نیاز به وسیله نقلیه دیگر، به راحتی به این مکان دیدنی دسترسی پیدا کنند.
تاریخچه باغ ارم شیراز
به راستی زمان دقیق ساخت این باغ مشخص نیست اما شواهدی مبنی بر حضور آن حداقل از دوره سلجوقیان وجود دارد. همچنین گفته میشود که پسر ملکشاه، اتابک دستور ساخت باغ را داده است. به هر حال در ادوار مختلف مرمتهای زیادی در این باغ صورت گرفته است. مرمت بخش عمده باغ ارم شیراز به دستور کریم خان زند انجام شده است.
هیچکس نمیداند دقیقا این باغ توسط چه کسی ساخته شد، اما داستانهای زیادی وجود دارد که این باغ در اواسط قرن ۱۳ ساخته شده است و حداقل به مدت ۷۵ سال روسای عشایر قشقایی صاحب این ملک بودند. پس از آن فرح پهلوی این بنا را خرید و به عنوان کاخ پذیرایی در اختیار دانشگاه شیراز قرار داد. در حال حاضر این باغ در اختیار دانشکده کشاورزی است و دانشکده حقوق شیراز مالک آن است. همچنین باغ گیاه شناسی دانشگاه شیراز در باغ ارم قرار دارد و برای بازدید عموم آزاد است.
با قدم زدن در شهر شیراز به راحتی میتوان متوجه شد که چگونه شعر زندگی میکند و نفس میکشد. در باغ ارم هم این نکته صادق است. این باغ منبع الهام بسیاری از شاعران از جمله حافظ بوده است. آلاچیق باغ که در قرن نوزدهم ساخته شده است، با حک شدن اشعار حافظ روی آن به این شاعر ادای احترام میکند.
باغ ارم شیراز متعلق به کیست
باغ ارم شیراز در گذشته متعلق به خاندان های سرشناس قاجاری مانند قاسم خان قاجار و سپس خاندان نصیرالملک بود. پس از انقلاب اسلامی، این باغ تحت مالکیت دانشگاه شیراز قرار گرفت و هم اکنون به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری عمومی تحت مدیریت سازمان میراث فرهنگی فعالیت می کند. این باغ به دلیل معماری بینظیر و پیشینه تاریخی، در سال ۲۰۱۱ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
معماری باغ ارم
محوطه باغ ارم شیراز در طول سالها دستخوش تغییرات زیادی شده است. شیب تند زمین چالشی را برای ساخت این باغ به همراه داشت که با استفاده از پله این مشکل تا حدودی برطرف شده است. کاشیهای سرامیکی روی کاخ وسط باغ بینظیر است. با نگاهی دقیق به طاق این بنا، داستانهای کوتاه متحرکی نقاشی شده روی کاشیها نمایان شده است. این بنا دارای معماری استادانهای است که باکاشیهای تزئین شده با اشعار شاعران بزرگی همچون حافظ و سعدی طراحی شده است.
در داخل این ساختمان موزه سنگهای قیمتی قرار دارد که بسیار جالب هستند. همچنین منظرهای به حوض دارد که چشمانداز باغ را زیباتر کرده است و در روزهای گرم تابستان محیط را خنک میکند. باغ ارم شیراز به دلیل تنوع گیاهان، به عنوان باغ گیاه شناسی تحت حمایت و مدیریت دانشگاه شیراز محبوبیت زیادی دارد و بازدید از آن برای عموم آزاد است تا از زیباییهای فراوان آن لذت ببرند.
باغ ارم شیراز همانند سایر باغهای ایرانی در چهار بخش با اندازهگیریهای دقیق هندسی متناسب طراحی شد تا بتواند آبیاری و سایر شرایط لازم یعنی سایه برای گیاهان خاص را فراهم کند تا بتواند این طیف متنوع از پوشش گیاهی را رشد دهد. این گیاهان و دختان شامل: انواع گل رز، لاله، شقایق، درختان میوه مانند انار، به، سیب و گلابی، درخت همیشه سبز، کاج و در میان همه این گیاهان بلندترین سرو شیراز معروف به سروناز قد علم کرده است.
ویژگیهای باغ ارم
درختان سر به فلک کشیده سرو و نارنج در باغ ارم همراه با معماری مبتکرانه، هوای مطبوعی را در فضا ایجاد میکند. آب و هوای معتدل این باغ تقریبا در تمام فصل ماهها شما را شگفتزده خواهد کرد. کل فضای باغ نیز با گلهای رنگارنگ و پوشش گیاهی غنی تزئین شده است. بنای شگفتانگیز باغ ارم که بیشتر شبیه به عمارت با حوضی خیره کننده در جلوی آن است، چیزی است که توجه هر بینندهای را به خود جلب میکند. در نمای عمارت، تابلوهای فراوانی مشاهده میشود که نبردهای دوره قاجار و داستانهای ایرانی را به تصویر میکشد. بالکنهای طبقه دوم و سوم منظرهای عالی به باغ دارند و مکان مناسبی برای استراحت عصرگاهی و نوشیدن یک فنجان چای هستند.
بخش های مختلف باغ ارم شیراز
در این بخش از مقاله قصد داریم شما را با بخش های مختلف باغ ارم آشنا کنیم:
سردر ورودی و محوطه ابتدایی
سردر باغ ارم با کاشی کاری های ظریف و نقوش گل و بوته، نمادی از هنر معماری قاجاری است. در این بخش، مسیرهای سنگ فرش شده و درختان سرو بلند قامت، فضایی باشکوه برای ورود بازدید کنندگان ایجاد می کنند.
عمارت مرکزی
این عمارت سه طبقه با ستون های بلند، آینه کاری ها و گچ بری های زیبا، قلب باغ ارم محسوب می شود. طبقه همکف شامل تالارهای پذیرایی با نقاشی های دیواری و طبقات بالا، اتاق های خصوصی و ایوان هایی با چشم انداز باغ است. امروزه بخشی از این عمارت به موزه گیاه شناسی تبدیل شده است.
باغ گیاه شناسی
باغ ارم میزبان هزاران گونه گیاهی از جمله سروهای شیراز، نارنجستان، گل های رز و درختان کمیاب مانند کاج مطبق است. این بخش به دلیل تنوع بی نظیر گیاهی، به عنوان یکی از قدیمی ترین باغ های گیاه شناسی ایران شناخته می شود.
آب نماها و جوی های آب
شبکه آبرسانی سنتی باغ با جوی های مار پیچ، حوض های مرمرین و فواره های قدیمی، نقش حیاتی در خنک کردن فضای باغ و ایجاد آرامش دارد. طراحی این سیستم بر اساس قنات های تاریخی شیراز انجام شده است.
محوطه های جانبی
در گوشه هایی از باغ، چایخانه های سنتی، سکو های استراحت و مسیرهای پیاده روی سایه دار وجود دارد که برای لذت بردن از طبیعت و عکاسی ایده آل هستند.
باغ ارم شیراز در شب
باغ ارم در شب با نور پردازی هنرمندانه، چهره ای رؤیایی به خود می گیرد. روشناییه ای زرد و سفید که بر روی درختان سرو و عمارت مرکزی تابانده می شود، تضاد زیبایی با آسمان تاریک ایجاد می کند. بازدید شبانه از این باغ، به ویژه در فصل های بهار و تابستان، با نسیم خنک و سکوت ویژه اش، تجربه ای به یاد ماندنی است. برخی از مراسم فرهنگی مانند شب های شعر نیز گاهی در این فضا برگزار می شوند.
سخن پایانی
سفر به شیراز برای بازدید از باغ ارم کار دشواری نیست، فقط نیاز به برنامه ریزی برای مدیریت هزینه ها دارد. تخفیفان با ارائه کد تخفیف فلایتیو، امکان خرید بلیط ارزان هواپیما و قطار برای سفر به شیراز را فراهم کرده است. این طرح به مسافران این امکان را می دهد که با هزینه ای کمتر، از زیبایی های تاریخی و فرهنگی شیراز بهره مند شوند. با استفاده از این کد تخفیف، افراد می توانند به راحتی و با صرفه جویی در هزینه ها، برنامه ریزی بهتری برای سفر خود داشته باشند و از جاذبه های گردشگری این شهر زیبا بیشتر لذت ببرند.
سوالات متداول
بهترین زمان بازدید از باغ ارم چه فصلی است؟
بهترین زمان اوایل بهار (اسفند تا اردیبهشت) است که گل های نارنج و رز شکوفه می دهند و هوا معتدل است.
آیا بازدید از باغ ارم هزینه ای دارد؟
بله. ورودی برای بازدید کنندگان داخلی و خارجی متفاوت است و هزینه آن بین ۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان (در سال ۱۴۰۴) متغیر می باشد.
آیا عکاسی حرفه ای در باغ ارم مجاز است؟
عکاسی معمولی برای عموم آزاد است، اما برای عکاسی حرفه ای یا تجاری (با تجهیزات پیشرفته) نیاز به مجوز از مدیریت باغ است.
آیا باغ ارم برای افراد کم توان مناسب سازی شده است؟
خیر. به دلیل وجود پله های زیاد در عمارت مرکزی و مسیر های سنگ فرش شده، دسترسی برای ویلچر یا افراد با محدودیت حرکتی دشوار است.
بیشتر بخوانید: