Forbes

کارآفرین درخشان فناوری در تهران

فربس یکی از معتبرترین نشریات اقتصادی در جهان است و در گزارشی به معرفی نازنین دانشور و مجموعه تحت مدیریت او با نام تخفیفان پرداخته است. در این گزارش دانشور به عنوان یک کارآفرین برتر در حوزه فناوری معرفی شده است که توانسته بر مشکلات سنی و جنسیتی غلبه کند و اکنون یکی از موفق‌ترین تجارت‌های نوپای در ایران را اداره می‌کند. این گزارش به قلم امی گاتمن از خبرنگاران مطرح حوزه کارآفرینی در سال 2014 منتشر شده است و در آن می‌خوانیم:

نازنین دانشور به عنوان یک بانوی تاجر تصمیم نداشت یک کارآفرین درخشان حوزه فناوری باشد اما او با غلبه بر مشکلات سنی و جنسیتی توانست به نقطه عطفی در فضای استارتاپ‌ها در ایران تبدیل شود. این بانوی کارآفرین معتقد است یکی از معدود مزایای تحریم، فرصت‌های بی‌پایانی برای بومی‌سازی سایت‌های غربی در ایران است. دانشور 3 سال پیش، از این امتیاز استفاده و سایتی مشابه Groupon با نام تخفیفان راه‌اندازی کرد. دانشور می‌گوید مخاطبان ما افراد زیر 30 سال هستند که دو سوم جمعیت ایران را تشکیل می‌دهند و برای رفاهی که توسط سرویس‌های اینترنتی ایجاد می‌شوند، اشتیاق دارند.

برخلاف موفقیت تخفیفان، دانشور داستانی از شکست را هم بازگو می‌کند: «آپارتمان ما در طبقه سوم قرار داشت و مجهز به اسانسور نبود به همین دلیل مادرم مجبور می‌شد مواد غذایی را از طریق پله‌ها حمل کند و این ایده به راه‌اندازی اولین فروشگاه آنلاین موادغذایی منجر شد». یک ایده بزرگ در یک شهر پرترافیک اما دانشور نمی‌دانست این راه‌حل می‌تواند علیه او اجرا شود او همچنین روی هجوم رسانه‌ها که قاعدتا موضوع مثبتی است، حساب نکرده بود. او می‌گوید: « تمام رسانه‌ها در مورد آن گفتند، رادیو، تلویزیون و حتی گاردین، ما در یک ساعت 3 هزار درخواست دریافت کردیم و نتوانستیم با ترافیک شلوغ و مشکلات حمل کالا در تهران مقابله کنیم»

تجارت دانشور به شکست انجامید و او برای کار در یک سایت پیشنهادهای روزانه به آلمان رفت جایی که سرانجام توانست یک طرح تجاری موفق پیدا کند. سال 2011 او به تهران بازگشت تا استارتاپ دیگری را با همراهی خواهرش با موضوع پیشنهادهای روزانه شروع کنند. هزینه این کسب و کار از پس انداز شخصی او تامین شد و ساعت‌های بی پایانی را برای موفقیت آن صرف کرد.

برخلاف سایر کارآفرینان، دانشور نمی‌دانست مجبور است پدر خود را در ملاقات‌های تجاری همراه داشته باشد: «من 26 ساله بودم و با یک مدیر قرار ملاقات داشتم، او از مشاهده وب‌سایت تخفیفان شگفت‌زده شد و به من گفت مدیر شما کجا است؟ به او گفتم من هستم! او گفت من درباره مدیر صحبت می‌کنم، یک مدیر! بروید و با مدیر خود بیایید. به همین ترتیب مجبور شدم در سال اول پدرم را همراه خودم ببرم، او همه جا با من بود و می‌گفتم این هم مدیر! حالا با من صحبت کنید. این به دلیل سن من بود و اینکه زن هستم.

زنان در دانشگاه‌های ایران در علوم دشواری مانند مهندسی، شیمی و ریاضی تحصیل می‌کنند و در حوزه‌های فناوری مشغول به کار هستند اما دانشور می‌گوید مشکل اصلی در جلب توجه بخش‌های سنتی جامعه است تا کسب و کارهای اینترنتی را جدی بگیرند. تغییر ذهنیت بخش‌های سنتی جامعه یک فرآیند آهسته است اما دانشور و تیم فروش او موفق شده‌اند با بیش از 10000 بازرگان ایرانی تجارت کنند.

«ما مشکل را حل کردیم، تبلیغات بسیار گران بود و بحران مالی هم وجود داشت به همین دلیل به آنها می‌گفتیم به ما تخفیف بدهید ما هم مشتریان را به سوی شما می‌آوریم و برای شما تبلیغ می‌کنیم. درآمد محدودی در این روش وجود دارد اما اگر بتوانید عملکرد خود را دو برابر کنید چطور؟ فروش ما به همان اندازه‌ای است که کسب و کارها ظرفیت دارند.»

تخفیفان کارمزدهای متنوعی را از فروش هر کوپن دریافت می‌کند آنها همچنین سرویس‌های خرید گروهی، خرید از سایت و ارسال به سراسر ایران را هم ارایه می‌کنند. در یک روز عادی 4000 کوپن در تخفیفان به فروش می‌رسد و این کمپانی با دو خواهر در یک دفتر کوچک رشد کرد و اکنون بالغ بر 60 نفر در 7 شهر ایران برای آن مشغول به کار هستند.

تخفیفان همواره در حال رشد بوده است. «در سال اول ما هر دو ماه رشد 100 درصدی داشتیم اما نمی‌توان آن را با گروپون مقایسه کرد و این رشد طبیعی بود زیرا بودجه‌ای برای بازاریابی نداشتیم». دانشور می‌گوید استارتاپ‌ها در ایران با بودجه صفر یا سرمایه بسیار محدود شروع می‌شوند، والدین ثروتمند ترجیح می‌دهند درآمد خود را به جای آرمان‌های فناورانه فرزندان روی اموال و کالا سرمایه‌گذاری کنند. دانشور در مورد خود می‌گوید حمایت والدین او نیز در سطح طبقه متوسط و شامل یک اتاق برای کار بوده است.

موفقیت تخفیفان منجر به راه‌اندازی استارتاپ دیگری به نام ترینان شد که یک سایت نقد و معرفی توسط کاربران است. او می‌گوید: مردم علاقه دارند نظر خود را در مورد یک مکان بیان کنند، آنها به ما مراجعه می‌کردند و می‌گفتند این محل بسیار عالی بود یا خوب نبود، آنها در فضای آنلاین جایی برای این نظرات نداشتند. به همین دلیل ما ترینان را راه‌اندازی کردیم تا پلتفرمی برای جستجوهای محلی و نقد آنها باشد و آن را برای موبایل‌ها توسعه دادیم. بدون اینکه تبلیغاتی داشته باشیم بالغ بر 30000 نقد و بررسی دریافت کردیم. حتی یک ریال برای این قضیه صرف نشد.

دانشور به دلیل موفقیت سایت خود بارها از سوی مراجه مختلف مورد تقدیر قرار گرفته است که این موضوع شامل فعالان «سیلیکون ولی» نیز می‌شود. اما او می‌گوید مشکل به مربیان بازمی‌گردد و فرهنگی که هنوز در ایران وجود ندارد. «مردم هر سه ماه یکبار شغل خود را عوض می‌کنند زیرا مربی درستی ندارند که به آنها نحوه کار صحیح را آموزش دهد، در امریکا فرصت‌های زیادی برای کارآموزی وجود دارد اما اینجا جنین اکوسیستمی تعریف نشده است. مردم رویگرد جستجو به دنبال کار را ندارند و تنها گزینه، فعالیت در فروشگاه پدری است»

اما این موضوع در حال تغییر است. جامعه فناوری ایران افرادی مانند دانشور را دارد تا کاری فراتر از استخدام افراد را انجام دهد. او با شکست و موفقیتی که در کارنامه خود دارد یکی از مربیان پیشگام در ایران است و جوانان روی او حساب می‌کنند.

در حالی که ما در یکی از کافه‌ها به مدت 20 دقیقه برای یک چای زعفرانی منتظر بودیم، دانشور گفت اینجا یکی از مشتریان ما است باید یک نقد در مورد او بنویسیم!

لینک اصلی خبرمشاهده PDF

بازیابی کلمه عبور
یا
با اکانت یاهو وارد شوید با اکانت گوگل وارد تخفیفان شوید با اکانت فیسبوک وارد تخفیفان شوید با اکانت توییتر وارد تخفیفان شوید

با موفقیت وارد تخفیفان شدید

برای اطلاع از تخفیفان‌های جدید مشترک تخفیفان شوید

اشتراک

اشتراک خبرنامه

برای اطلاع از آخرین تخفیف‌های شهرتان آدرس ایمیل خود را وارد نمایید